Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Επίσκεψη της γεν.γραμ. πολιτισμού στο Δημο Πυλου - Νεστορος

Την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Μαρτίου η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από την... κ. Καραπαναγιώτου Άννα-Βασιλική, Προϊσταμένη ΛΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την κ. Σίμωση Αγγελική Προϊσταμένη Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων ,την κ. Βαλάκου Νικολέτα, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την κ. Μπουζά Νιόβη, Αναπληρώτρια διευθύντρια 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τον κ. Ζία Νικόλαο, Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης επισκέφθηκε το Δήμο Πύλου – Νέστορος.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 21 Μαρτίου ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης υποδέχτηκε την Γενική Γραμματέα στο κάστρο της Πύλου όπου επισκέφτηκαν την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, έγινε ενημέρωση από τους επιβλέποντες μηχανικούς του έργου και διαπιστώθηκε ότι οι ρυθμοί υλοποίησης του έργου προχωρούν κανονικά και θα είναι σύντομα έτοιμο να λειτουργήσει και πάλι . Ένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1,5 εκ. Ευρώ.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το χώρο που κατασκευάζεται το Μουσείο Εναλίων αρχαιοτήτων και έγινε ενημέρωση για την πορεία των εργασιών από την Προϊσταμένη Εναλίων Αρχαιοτήτων κ. Σίμωση Αγγελική. Ένα σημαντικό έργο που θα αυξήσει την επισκεψιμότητα στο κάστρο και την ευρύτερη περιοχή της Πύλου.

Ακολούθησε συνάντηση εργασίας στο Δήμο Πύλου – Νέστορος με το Δήμαρχο, υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου και του Δήμου.

Εκεί συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την εξέλιξη των ενταγμένων έργων στο ΕΣΠΑ και αυτών που πρόκειται να ενταχθούν. Η κ. Μενδώνη ενημέρωσε το Δήμαρχο για τα θέματα τις αρμοδιότητάς της, τα οποία αφορούν τα Κάστρα της Πύλου, της Μεθώνης, της Κορώνης κτλ.

Παρουσιάστηκε η μελέτη που αφορά την επισκευή του κτιρίου του Μουσείου της Πύλου, και την εκτέλεση του θα αναλάβει ο Δήμος, ώστε να γίνει χώρος συντήρησης αρχαιολογικών ευρημάτων, ο οποίος θα είναι επισκέψιμος από μαθητές για να γίνει γνωστός ο τρόπος συντήρησης τους.

Για το υπόλοιπο κομμάτι του προαυλίου του Μουσείου, θα πραγματοποιήσει μελέτη ο Δήμος, για να γίνει ενοποίηση με το χώρο του κτιρίου του Τσικλητήρα με σκοπό την καλύτερη ανάδειξη του χώρου.

Επίσης παρουσιάστηκε η ολοκληρωμένη από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων Μουσειολογική μελέτη για την τοποθέτηση της έκθεσης του Rene Puaux στο νέο χώρο, δηλαδή τον άνω όροφο του κτιρίου του Τσικλητήρα, ο οποίος παραχωρήθηκε από το Δήμο Πύλου – Νέστορος στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ακολούθησε συζήτηση για τα θέματα που αφορούν την πρόταση για τη δημιουργία Υποβρύχιων Μουσείων στους αρχαιολογικούς χώρους της Μεθώνης και του Ναβαρίνο, την οποία έχει υποβάλει ο Δήμος στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και για το συγκεκριμένο θέμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση την επόμενη εβδομάδα μεταξύ του Δημάρχου Πύλου – Νέστορος, της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, της Προισταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων παρουσία των Νομικών Συμβούλων του Υπουργείου και του Δήμου, στην Αθήνα έτσι ώστε να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Έγινε ενημέρωση της Γενικής σχετικά με την πορεία της μελέτης που ετοιμάζει ο Δήμος Πύλου – Νέστορος και αφορά την ανάδειξη και την αναστύλωση του κτιρίου (κληροδοτήματος) Ταρσούλη-Αξελού στην Κορώνη επίσης και για το κτίριο Συγγρού στο Μεσοχώρι, έχει ήδη σταλεί στο Υπουργείο, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ένταξής του σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με την αναστύλωση του παλαιού Λιμανιού της Πύλου για το οποίο ο Δήμαρχος ζήτησε την παραχώρηση υπαλλήλων της υπηρεσίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, ώστε μαζί με το Τεχνικό Προσωπικό του Δήμου για να γίνει η αποκατάσταση του πεσμένου ογκολίθου.

Την Πέμπτη 22 Μαρτίου η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, μαζί με το Δήμαρχο επισκέφτηκαν το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο της Πύλου για το οποίο έχει καταθέσει ο Δήμος Πύλου - Νέστορος μελέτη ένταξης στο ΕΣΠΑ για την οποία αναμένεται η οριστική ένταξη, και προβλέπει την αναστύλωση και την ανάδειξη του συγκεκριμένου Μνημείου.

Επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Καποδιστριακό – Αλληλοδιδακτικό σχολείο της Μεθώνης το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ στις 18 Οκτωβρίου 2011 με προϋπολογισμό 750.000 ευρώ. Έγινε ενημέρωση από τις υπηρεσίες σχετικά με την εξέλιξη του έργου, που θα ολοκληρωθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα που ήδη υπάρχει. Ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της Μεθώνης είναι πλέον σε φάση υλοποίησης έπειτα από συντονισμένες ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Κάστρο της Μεθώνης, έγινε ενημέρωση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες για την αναστύλωση μέρους του και δόθηκαν οδηγίες για την άμεση ολοκλήρωση της κατασκευής του φωτισμού του από το ΤΑΠΑ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων). Όσο αφορά τον Πύργο του Βιλλεαρδουίνου, ο οποίος είναι σε πολύ κακή κατάσταση, δόθηκαν οδηγίες ώστε σύντομα να ολοκληρωθεί η μελέτη αναστύλωσής του και να γίνει η ένταξή του στο ΕΣΠΑ.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Ανάκτορο του Νέστορα όπου και ενημερώθηκαν για την πορεία που ήδη είναι σε εξέλιξη στον περιβάλλοντα χώρο, (έργο επίσης ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ), η οποία προβλέπει τη δημιουργία αναψυκτηρίου και χώρου προβολών για τους επισκέπτες. Συζήτησαν επίσης τις λεπτομέρειες που αφορούν την κατασκευή του νέου στεγάστρου του Ανακτόρου με προϋπολογισμό 2,5 εκ. Ευρώ που βρίσκεται στην τελική φάση ένταξής του στο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο μουσείο της Χώρας όπου με μηχανικούς του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού συζητήθηκε το θέμα της μελέτης που αφορά την αποκατάσταση των φθορών και την ενίσχυση του φέροντα οργανισμού του, την οποία θα υλοποιήσει το Υπουργείο.

Παρουσιάστηκε η μελέτη από το Δήμο Πύλου – Νέστορος σχετικά με την αναστύλωση και ανάδειξη, του ήδη παραχωρηθέντα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στο Δήμο, Κτιρίου Μπάρκα το οποίο βρίσκεται στο προαύλιο χώρο του Μουσείου της Χώρας(προϋπολογισμού 300.000 ευρώ).

Η διήμερη παρουσία της Γενικής Γραμματέως στο Δήμο μας, ήταν πάρα πολύ σημαντική, διότι υπήρξαν δεσμεύσεις και μπήκαν χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του γι’ αυτή την εξέλιξη και επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά η στενή και γόνιμη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Πύλου – Νέστορος και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Ευχαρίστησε την κ.Μενδώνη για τη μέχρι τώρα βοήθειά της στα αιτήματα τα οποία ο Δήμος έχει θέσει.

Η Γενική Γραμματέας συνεχάρει το Δήμαρχο για την πολύ καλή προετοιμασία αυτής της συνάντησης και για τη μέχρι τώρα συνεργασία τους και δεσμεύθηκε για τη θετική έκβαση της προσπάθειας που καταβάλει ο Δήμος με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates