Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Το «νερό, νεράκι» λένε οι κάτοικοι

Με τη σκέψη «αν θα έχουν νερό να κάνουν τις δουλειές τους» ζουν καθημερινά σχεδόν τις τελευταίες εβδομάδες οι κάτοικοι που διαμένουν στην Κάτω Βέργα. Αιτία, οι συνεχείς διακοπές...
στην υδροδότηση, με αποτέλεσμα να γίνεται η ζωή δύσκολη σε κατοίκους αλλά και επαγγελματίες της περιοχής.
Παρά τις επανειλημμένες κλήσεις τους προς τη ΔΕΥΑΚ και την καλή διάθεση των εργαζομένων που η δουλειά τους είναι να επεμβαίνουν και να λύνουν τα προβλήματα, η κατάσταση παραμένει η ίδια.
Από την πλευρά μας, μετά από συγκεκριμένες καταγγελίες, επικοινωνήσαμε τόσο με κατοίκους όσο και με τη διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης. Και από τις δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την προβληματική κατάσταση με την υδροδότηση της περιοχής.

Από το Δήμο, πάντως, μας δόθηκε η διαβεβαίωση ότι το θέμα παρακολουθείται πλέον σε καθημερινή βάση από τον τεχνίτη επιφυλακής, ευελπιστώντας έτσι ότι το επόμενο διάστημα δε θα προκύψει κανένα θέμα. Επίσης, ειπώθηκε ότι η ΔΕΥΑΚ έχει προχωρήσει σε εκπόνηση μελέτης, η οποία μόλις «βρει» χρηματοδότηση θα λύσει το πρόβλημα.
Οι κάτοικοι, ωστόσο, δεν αρκούνται σε αυτά. Ζητούν ένα σοβαρό προγραμματισμό από τη Δημοτική Αρχή, η οποία πρέπει να συνειδητοποιήσει, επιτέλους, ότι η πληθυσμιακή σύνθεση της ευρύτερης περιοχής στη Βέργα έχει αλλάξει και η κοινότητα δεν είναι αυτή που ήταν προ εικοσαετίας. Επομένως, οι υποδομές της χρειάζονται άμεση βελτίωση.

Η άποψη των κατοίκων
Περιγραφή της κατάστασης μας έκανε ο μόνιμος εδώ και αρκετά χρόνια κάτοικος Κώστας Μαρκάκης, συνοψίζοντας στα λόγια του γενικότερα τις απόψεις όσων ζουν στην Κάτω Βέργα.
Όπως μας είπε: «Το κύριο θέμα της περιοχής είναι το νερό. Ειδικά ο οικισμός μας παίρνει νερό από μια δεξαμενή που βρίσκεται αρκετά ψηλά, σ’ ένα χωματόδρομο που οδηγεί προς την Άνω Βέργα. Αυτή τροφοδοτείται από δύο προηγούμενες και εκεί είναι που δημιουργούνται τα προβλήματα. Η δική μας δεν έχει ασύρματο σύστημα τηλεειδοποίησης όταν αδειάζει, αν και οι περισσότερες έχουν. Έτσι, όταν πέφτει η στάθμη του νερού, βλέπουν το πρόβλημα, στέλνουν έναν τεχνίτη και διορθώνει την κατάσταση.
Κι αυτό το καταλαβαίνουμε από μόνοι μας, διότι, όταν είναι να κοπεί το νερό, τέσσερις με πέντε ώρες πριν πέφτει η πίεση. Και καλά όταν είσαι σπίτι, μπορείς να το παρακολουθήσεις και να ειδοποιήσεις σχετικά. Όταν λείπεις, όμως, ή όταν είναι νύχτα, ξυπνάς το πρωί και βλέπεις ότι δεν έχεις νερό ούτε για να πλυθείς.
Όταν συμβαίνει αυτό, ακόμα κι αν ειδοποιήσουμε τη ΔΕΥΑΚ, ξεκινά μια γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία, για να φέρει αποτέλεσμα, απαιτεί αρκετές ώρες. Κι αυτό, γιατί πρέπει να γεμίσουν πρώτα οι δύο προηγούμενες δεξαμενές και μετά να φτάσουν στη δική μας. Κι αυτό, δυστυχώς, γίνεται πολύ συχνά. Από τους εργαζόμενους της επιφυλακής και τους τεχνίτες δεν έχουμε παράπονο. Καταλαβαίνει, όμως, ο οποιοσδήποτε ότι με το σύστημα αυτό δεν προχωράει η δουλειά.
Πρακτικά, η διοίκηση και η διεύθυνση τόσα χρόνια δεν έχουν κάνει τίποτα. Το μόνο που γίνεται είναι να λένε στους τεχνίτες, όταν παρουσιάζεται το πρόβλημα, να έρθουν να το αντιμετωπίσουν.
Πρέπει να βάλουν ένα σύστημα τηλεειδοποίησης και στην τελευταία δεξαμενή. Δεν είναι δυνατό να περιμένουν από εμάς να τους πάρουμε τηλέφωνο. Είναι δυνατόν να προληφθεί το πρόβλημα, που μπορεί να δημιουργηθεί από οποιονδήποτε λόγο. Βέβαια, μας έχουν πει ότι η επιχείρηση έχει βάλει μπροστά ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, αλλά, ξέρετε, είναι από αυτές τις διαδικασίες του Δημοσίου που ξεκινούν σήμερα και δεν ξέρει κανείς σε πόσα χρόνια θα ολοκληρωθούν.
Εκτός, όμως, από αυτό, θα πρέπει να καταλάβουν οι αρμόδιοι της Δημοτικής Αρχής ότι ο οικισμός της Κάτω Βέργας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Και μιλάμε και για μόνιμο πληθυσμό. Επομένως, πρέπει οι υποδομές να αλλάξουν, να βελτιωθούν προς το καλύτερο. Δεν είναι δυνατό να μην υπάρχει ένα σχέδιο. Ας κάνει κάτι, επιτέλους, η διοίκηση του Δήμου. Καλές και όμορφες είναι οι πλάκες στην κεντρική πλατεία, αλλά δε φτάνει μόνο αυτό.
Και δεν είναι μόνο το θέμα με το νερό, από το οποίο φαίνεται η εγκατάλειψη της περιοχής μας. Η παλιά κοινοτική οδός είναι γεμάτη από αγριόχορτα, με κίνδυνο να αρπάξουμε φωτιά ανά πάσα στιγμή και, λόγω της μορφής που έχει η περιοχή, να φουντώσει ολόκληρη η Βέργα. Δεν είναι τίποτα το συνεργείο που καθαρίζει τις άκρες του δρόμου να καθαρίσει και τα ξεραμένα χορτάρια, πριν συμβεί το απευκταίο.
Πρέπει να δοθεί λύση και με την κατάσταση του δρόμου. Σε ένα σημείο του, στο μεγάλο βράχο, έχει υποστεί σοβαρή καθίζηση και υπάρχει κίνδυνος, όταν ανέβει κάποιο βαρύ φορτηγό, μπετονιέρα, να υποχωρήσει. Κι αυτό δεν είναι κινδυνολογία».

Η άποψη της ΔΕΥΑΚ
Όπως τονίσαμε και παραπάνω, τα προβλήματα που έχουν σχέση, τουλάχιστον, με την υδροδότηση της περιοχής είναι γνωστά στη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ. Σε επικοινωνία μας με τον πρόεδρο της επιχείρησης, Σαράντο Μαρινάκη, αυτός δεν «έκρυψε» το πρόβλημα: «Πράγματι, υπάρχει θέμα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Με τις υποδομές που υπάρχουν χρειάζεται ένας συνδυασμός παραγόντων για να αντιμετωπιστεί. Βέβαια, όλες τις φορές δεν είναι η επιχείρηση η κύρια υπεύθυνη. Μια βλάβη στον υποσταθμό της ΔΕΗ, για παράδειγμα, μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα.
Βραχυπρόθεσμα έχουμε αυξήσει το ενδιαφέρον μας για τη συγκεκριμένη περιοχή, αφού πλέον τα τρία αντλιοστάσια που υπάρχουν παρακολουθούνται καθημερινά από τον τεχνίτη επιφυλακής.
Από εκεί και πέρα, η ΔΕΥΑΚ έχει ολοκληρώσει ήδη μια μελέτη τηλεδιαχείρισης του όλου συστήματος, έτσι ώστε σε πραγματικό χρόνο να γνωρίζουμε τη στάθμη των δεξαμενών και να παρεμβαίνουμε άμεσα. Αυτό που απομένει είναι να βρούμε το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να εντάξουμε το συγκεκριμένο έργο».

Πηγή: http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Templates